
Mathéo (21) volgt al twee jaar een alternerende opleiding verwarmingstechnicus. Twee dagen per week volgt hij theorie en de rest van de week doet hij praktijkervaring op. Hij zet zich met hart en ziel in voor zijn werk: sinds kort mag hij zichzelf de ‘Beste leerling-verwarmingstechnieker van Wallonië' noemen.
Heb je altijd verwarmingstechnicus willen worden?
Nee, ik was eigenlijk een metselaar, maar ik zag mezelf dat niet doen tot aan mijn pensioen omdat het fysiek zo zwaar is. Op een dag kreeg ik de kans om een verwarmingstechnieker, die ik via mijn ouders had leren kennen, te helpen. Van het één kwam het ander, dus ik stelde voor om voor hem te werken.
Een alternerende opleiding leek me een goede formule om het vak in de vingers te krijgen, dus gingen we op zoek naar een school. De eerste school weigerde me omdat mijn Frans niet goed genoeg was. Het is niet altijd gemakkelijk als je uit het speciaal onderwijs komt. Uiteindelijk werd ik aangenomen bij CEFA in Bastogne, mijn motivatie gaf me vleugels.
Wat vind je van een alternerende opleiding?
Het is perfect voor mij. Ik heb nooit graag gestudeerd. Ik hou wel van leren, maar het moet praktisch zijn. Zo kom je ook met veel dingen in aanraking. Ik leer meer in de praktijk: op de ‘gewone school’ kun je niet leren hoe je een lek moet repareren.
Ben je regelmatig bezig met onderwerpen als energie-efficiëntie?
Ja en sinds de energiecrisis van 2022 houdt iedereen er zich mee bezig. Mensen maken andere keuzes. Er is bijvoorbeeld veel meer vraag naar pelletkachels en warmtepompen.
Ik hoorde dat je onlangs de prijs won van ‘Beste leerling-verwarmingstechnicus van Wallonië’?
Dat klopt! Onze school had ons hiervoor ingeschreven. Samen met een vriend vormde ik een team. We kregen het plan om in één dag een muurverwarming te installeren. Uiteindelijk hebben we niet alleen het beste werk geleverd, maar waren we ook als eerste klaar! Het was écht leuk.

Je lijkt echt te genieten van wat je doet. Wat vind je er zo leuk aan?
Ik vind werken als verwarmingstechnicus super fijn. Je ziet het resultaat van je werk en je kunt zeggen: ‘Het is me gelukt’. Dat maakt me trots!
Ik hou ook van de sfeer op de werf. Mijn collega's zijn vrienden geworden. Ze zijn als familie. Uiteraard is concentratie nodig en werk je veel, maar we hebben veel plezier. We zingen veel en houden het allemaal heel conviviaal.
En wat vind je minder leuk?
Het onderweg zijn. Maar dat hoort erbij!

Hoe zie je je toekomstige carrière?
Na een opleiding van twee jaar word je technieker sanitair en verwarming. Om reparaties te kunnen doen, moet je nog een jaar verder studeren en dat wil ik uiteraard graag doen.
Daarna wil ik nog minstens een paar jaar voor mijn huidige baas blijven werken. Hij is echt goed in wat hij doet en is heel precies. Ik leer veel van hem.
Later wil ik misschien zelfstandig worden. Het lijkt me leuk om mijn eigen agenda te kunnen bepalen. Ik denk wel dat je in dat geval goed de balans moet zoeken tussen werk en privé.
Wat vind je familie van je carrièrekeuze?
Mijn ouders hebben altijd gezegd: ‘voor ons maakt het niet uit wat je doet, zolang je maar een diploma hebt’. Dus ze zijn blij!