Pauline, technisch ontwerper: ‘Oplossingen bedenken is spannend’

Als kind maakte Pauline (22) gebouwen met Kapla-blokken; nu tekent ze de plannen voor de uitrusting van gebouwen: van ventilatiekanalen tot waar machines en leidingen moeten komen. Nog voor ze haar studies had afgerond, vond ze haar eerste job. En ook daar ligt een toekomst, want de bouw zit vol technische en ecologische uitdagingen. ‘Ik ben gepassioneerd door deze onderwerpen.’

Wat is jouw beroep?

Ik ben technisch tekenaar in de bouw bij Eiffage-Collignon, mijn eerste job! Ik maak tekeningen voor de uitrusting van gebouwen op basis van plannen van architecten. Zij concentreren zich op het ontwerp van het gebouw en ik zorg voor het technische aspect: ventilatiekanalen, afvoer van afvalwater, plaatsing van machines en leidingen, enz. Deze tekeningen worden vervolgens gebruikt door de arbeiders die de uitrusting en apparatuur ter plaatse installeren. 

Welke opleiding heb je gevolgd?

Ik was altijd al geïnteresseerd in design en architectuur. Daarom koos ik tijdens mijn laatste twee jaar van de middelbare school voor de optie tekenen in de bouw aan het Sint-Jozefinstituut in de stad Ciney. Daarna heb ik een bachelor in technisch tekenen en bouwkunde gedaan aan LUCA School of Arts in Brussel.

Waren er andere meisjes in je richting?

Tijdens mijn eerste jaar op LUCA School of Arts waren er zes meisjes. De anderen veranderden allemaal van richting: de meesten gingen binnenhuisarchitectuur studeren. Ik daarentegen was geïnteresseerd in de technische kant. 

Hoe reageerden de mensen om je heen op je beroepskeuze?

Ze waren niet echt verbaasd, ook al werkt niemand in mijn familie in de bouw of als installateur. Als kind tekende en bouwde ik al graag. Toen ik serieus geïnteresseerd raakte in de bouw bracht ik veel tijd door met een vriend van de familie, een gepensioneerde metselaar. Hij heeft me veel uitgelegd, vooral over de relatie tussen de architect of tekenaar en de arbeider op de werf. Hij was een echte mentor voor me.

'Ik hou van het idee dat mijn ontwerp voor iets concreets gebruikt gaat worden.'

Hoe vond je je eerste job?

Toen ik klaar was met mijn studie heb ik mijn CV ingediend bij een uitzendbureau. Mijn broer en zus vonden zo hun eerste baan, dus waarom ik niet? Zo geraakte ik op gesprek bij Eiffage-Collignon, wat heel goed verliep. Dezelfde avond belden ze me terug om me een job aan te bieden. Ik begon met een contract van twee dagen per week, want ik moest nog enkele examens afleggen. Sinds twee maanden werk ik er voltijds.

Wat vind je leuk aan je werk?

Ik hou van het idee dat mijn tekening op een concrete manier gebruikt gaat worden. Als tekenaar sta ik vaak in contact met de arbeiders. Als er iets niet duidelijk is op mijn plan of als ik een detail ben vergeten, dan zien zij dat. Dit contact met het veld is voor mij van onschatbare waarde: ik heb zelfs gevraagd om een week op een bouwplaats door te brengen om beter te begrijpen hoe mijn plannen er na de uitvoering uitzien.

Een plan is nooit 100% juist en nog minder de allereerste keer. Pas als je het op de bouwplaats zelf uitvoert, besef je waar de problemen zitten. Dan moet je weten hoe je moet bijsturen en oplossingen vinden. Zoiets is echt spannend.

Ten slotte is er de diversiteit van de projecten. Eiffage-Collignon concentreert zich op projecten in de openbare sector dus we werken aan sites voor ziekenhuizen, scholen, stations, militaire kampen, enz. Groot of klein, ze hebben steeds hun eigen uitdagingen.

'Ik wil graag innoveren, nieuwe technieken uitproberen en toepassen.'

Word je soms geconfronteerd met bepaalde stereotypen over je werk?

Om eerlijk te zijn kom ik niet veel in aanraking met opmerkingen of stereotypen in de installatiesector. Natuurlijk is het nog steeds een vrij mannelijke sector. De arbeiders zijn verbaasd als ze een vrouw op hun werf zien, maar ik denk dat mijn persoonlijkheid en mijn energie bij deze sector passen, en de anderen merken dat ook. 

Ben je tevreden met je salaris?

Ja, ook daarover heb ik mijn vrienden en familie om advies gevraagd. Mijn vrienden en familie verzekerden me dat het voor een beginner helemaal niet slecht was. En dan zien we wel weer verder, het is een aspect dat me op dit moment niet al te veel bezighoudt.

Welke rol spelen technologie en duurzaamheid in je werk? 

Een grote rol want de bouwsector is voortdurend in ontwikkeling. Alleen al op het gebied van duurzaamheid zijn er veel uitdagingen. Energieprestaties zijn cruciaal geworden. Waar we vroeger bijvoorbeeld een isolatielaag van 5 cm legden, zitten we nu op 12 tot 15 cm. We doen er alles aan om koudebruggen te vermijden en de lucht recuperatie en -circulatie te optimaliseren. Maar je moet het juiste evenwicht vinden: passief bouwen is bijvoorbeeld lang niet altijd de ideale oplossing.

Ik ben echt gepassioneerd door het ecologische aspect. Hoewel ik niet graag lees, doe ik veel onderzoek binnen mijn vakgebied, in het bijzonder naar deze aspecten van duurzaamheid.

Overweeg je een verdere opleiding in dit vakgebied?

Er zijn genoeg opleidingen in ecologisch bouwen. Maar eerst ga ik hier proberen mijn draai te vinden. Daarna wil ik zeker werken aan oplossingen. In de toekomst wil ik helpen innoveren in de renovatie en nieuwe technieken toepassen. Ik heb gekozen voor de installatiesector, maar ik wil het doen op een manier die overeenkomt met mijn (levens)overtuigingen.

Lees het volgende verhaal