Sylvain, stagiair elektriciteit: 'Technici zullen ze altijd nodig hebben'

Sylvain Massing (23) volgt een opleiding elektriciteit aan het IFAPME. Sinds augustus 2022 loopt hij stage bij Klinkenberg, een Luiks bedrijf dat actief is in elektriciteit, HVAC, alarmsystemen en fotovoltaïsche panelen. ‘Mijn kennis en vaardigheden zijn echt nuttig in het dagelijks leven.’

Wat studeerde je?

In het middelbaar studeerde ik eerst elektromechanica en vervolgens behaalde ik een diploma elektronica. Hierna was ik niet zeker wat ik wilde doen. Ik begon met een opleiding informatica, maar dat was mijn ding niet dus studeerde ik voor ingenieur. Toen besefte ik dat een meer praktische opleiding me beter lag en ging ik elektriciteit studeren. 

Wat trekt je aan in het beroep van elektricien?

Om kennis en vaardigheden te kunnen verwerven die echt nuttig zijn in het dagelijks leven. Ik zag dat de mensen in meer intellectuele of administratieve jobs rondom mij niet wisten wat ze moesten doen bij technische problemen. Ik wilde echt kunnen begrijpen hoe de dingen werken en ze leren repareren. 

Hoe reageerden de mensen om u heen op uw beroepskeuze?

Heel goed! Iedereen was trots op mijn keuze. En natuurlijk hopen ze dat ze op me kunnen rekenen in geval van problemen (lacht). Maar je moet ook niet alles idealiseren. Het is een redelijk fysieke job waarbij je soms vuil wordt en waar je afhankelijk van de werkplek ook warm of koud kunt hebben. Mensen zijn ook niet altijd op hun mond gevallen, maar daar moet je je niet door laten afschrikken en voldoende leren relativeren.

‘Misschien zullen robots op een dag een deel van ons werk overnemen, maar technici zullen ze altijd nodig hebben.’

Hoe gaat het met je stage bij Klinkenberg?

Ik volg nog steeds een dag per week theoretische les over juridische aspecten en bedrijfsvoering. Dat is essentiële kennis voor iedereen die ooit een eigen bedrijf wil opstarten.

De rest van de week doe ik praktische kennis op en werk ik op verschillende werven. Ik help bij de installatie van elektriciteit in grote industriële gebouwen, maar ik heb ook al gewerkt in hotels of studentenhuizen in aanbouw. Stagiairs worden bij Klinkenberg goed opgevangen en HR is heel goed. Onze opleidingscoördinator Fabian leert ons veel bij en motiveert ons enorm. Hij is een echte mentor! Dat de stage betaald is, vind ik ook wel mooi meegenomen.

Hoe zie jij je toekomstige carrière?

Ik wil in mijn opleiding nog beter leren om de technische kant te beheersen. Mijn ambitie is om elektrotechnicus te worden en misschien ooit zelfs teamleider? Bij Klinkenberg pushen ze ons om ambitieus te zijn. Er zijn doorgroeimogelijkheden en de kans om goed geld te verdienen. Ik weet dat er toekomst in mijn job zit en dat die voortdurend evolueert. Misschien zullen robots op een dag een deel van ons werk overnemen. Als dat de meer fysieke en niet-waardetoevoegende aspecten zijn; des te beter! Maar technici zullen ze altijd nodig hebben.

Lees het volgende verhaal