Stagiair elektriciteit Siebe: ‘Het is mooi meegenomen om geld te verdienen terwijl je studeert’

Siebe (20) volgt een duale opleiding elektriciteit, waarbij hij zowel stage als theorie combineert. ‘Praktijk is mijn favoriet: ik krijg veel ruimte om problemen op te lossen, wordt begeleid en verdien tegelijkertijd een goed centje bij.’

Wat studeer je?

Ik zit in mijn zevende jaar elektriciteit. Dat is een duaalopleiding waarbij ik op maandag, dinsdag en woensdag stage heb en donderdag en vrijdag theorie. Dat geeft een goede balans tussen praktijk en theorie. Het is goed om ervaring op te doen op de werkvloer om erna makkelijk aan een job te geraken. Die stage is heel leerrijk. Ik ga met verschillende medewerkers op de baan, we werken op zowel werven als bij de mensen thuis. Op de werf leggen we kabels of armaturen, zetten stopcontacten, voorzien we elektriciteit en noem maar op. Bij de mensen is het meer probleemoplossend. Als een lamp bijvoorbeeld niet werkt zoeken we uit waarom niet. Dat kan simpel of complex zijn. Ik krijg van mijn stagebedrijf veel vrijheid om zelf naar oplossingen te zoeken en als ik het niet weet helpen ze me op weg. 

Waarom koos je voor elektriciteit?

Het interesseert mij en was ook al een obsessie van kleins af aan. Ik was continu bezig met elektrische toestellen openhalen en prutsen. Ik ben blij dat ik er mijn job van kan maken.

Wat vind je leuk en minder leuk aan je studies?

Ik ben sowieso meer fan van het praktische gedeelte dan van de theorie. Tijdens het werk zie je mensen en krijg je een idee van hoe het later zal zijn. 

Waar wil je naartoe in de toekomst?

Als ik denk aan een job is dat als elektrotechnicus bij BASF. Mijn neef is daar chemicus en is daar zeer tevreden, zowel qua sfeer als verloning. Het zou dus fijn zijn om daar binnen te geraken.

'Ik haalde continu elektrische toestellen uit elkaar. Ik ben blij dat ik er nu mijn job van kan maken.'

Ga je volgend jaar op zoek naar een job?

Ik twijfel tussen een tweejarige graduaatsopleiding volgen en het zoeken van een job. Ik wil het graduaat in de duale opleiding doen, maar dat bieden ze voornamelijk in de grootsteden aan. Het voordeel van een graduaat is dat je technisch nog meer ervaring opdoet en ook beter betaald wordt met een extra diploma op zak.

Word je betaald voor je stage?

Ja, bij de start van mijn stage hebben we een bedrag afgesproken. Het is echt mooi meegenomen om zo bij te verdienen terwijl je eigenlijk nog studeert.

Wat vind je leuk aan je stage?

Ik vind het werk heel leuk. Het is niet super moeilijk en het is heel oplossingsgericht. Bij de mensen thuis zoek je naar oplossingen en wanneer je in nieuwbouw werkt kan je achteraf fier zijn dat je alle elektriciteit voorzien hebt. Het is ook fijn om begeleid te worden tijdens mijn stage bij Kamiel Smet. 

Is werken met elektriciteit gevaarlijk?

Het is niet gevaarlijk tenzij je er gevaarlijk mee omspringt, er bestaan voldoende veiligheidsvoorschriften. Het is belangrijk om steeds de spanning af te zetten. Ik dubbelcheck ook steeds of de elektriciteit uit staat wanneer iemand anders het afzet.

Zijn er veel doorgroeimogelijkheden? 

Elektricien is een knelpuntberoep. Ik zie mezelf doorgroeien. Dat vind ik er ook leuk aan: je leert altijd bij, er is veel in verandering door de technologie en dat zijn allemaal dingen die je erbij kan nemen. De meeste bedrijven scholen je ook bij in de vakken en in zo’n omgeving en in zo’n job wil ik groeien.

Lees het volgende verhaal