Ondernemer Juul: ‘Met Coldplay op tournee was een hoogtepunt in mijn carrière’

Juul (21) startte zijn eigen bedrijf in licht en geluid voor events toen hij nog op de schoolbanken zat, nu leidt hij een bloeiende zaak. ‘In de toekomst wil ik nog grotere producties realiseren.’

Wat studeerde je?

Ik studeerde elektrische installatietechnieken aan het VTI in Beveren. Dit gaat voornamelijk over elektrische toepassingen in de industrie zoals bijvoorbeeld het aansturen van motoren, opzoeken van fouten in industriële installaties, sensoren die niet meer werken, enzovoort. 

Waarom koos je voor de richting elektrische installatietechnieken?

Techniek interesseert me en ik vind het zalig om zowel met mijn handen als hoofd te werken: om op papier een project te bedenken en uit te tekenen en erna werkelijkheid te zien worden. Tijdens mijn stage bij Ineos in de haven van Antwerpen werkte ik mee op een nieuwe lijn voor shampoo in een fabriek. Ik was niet in het volledige proces betrokken, maar het was cool om mee in de spil van het project te zitten, alles te bekabelen en te zien hoe verschillende partijen samenwerken. Voor mijn eindwerk haalden we een oude machine van Pfizer uit elkaar om erna op onze eigen manier weer in elkaar te zetten en te programmeren. 

Je startte je eigen bedrijf al tijdens je studies, hoe ging dat?

In het vijfde middelbaar startte ik mijn bedrijf als zelfstandig student en toen ik afstudeerde werd ik zelfstandige in hoofdberoep. Ik heb mijn eigen zaak, Matrix Events en doe alles in verhuur en producties van evenementen: licht, geluid en video. 

Mijn vader is altijd zelfstandige geweest in de techniek. Van hem kreeg ik de technische kant mee en zag ik hoe het is om zelfstandig te zijn. Ik wist dat ik iets wilde doen met licht en geluid op podia. Van daaruit begon ik te denken hoe ik dat op mijn manier zou aanpakken. Dat begon heel klein met materiaal aan te kopen en via vrienden, kennissen en familie kreeg ik mijn eerste jobs. Het was heel motiverend om al die kansen te krijgen en dan smijt je je volledig. Dat vond ik heel tof aan de start van mijn onderneming. 

Hoe was het om je eigen bedrijf te combineren met school?

Mijn beroep is ook technisch en elektronica kwam veel terug, dus dat hielp. Door open te zijn tegen de leerkrachten kreeg ik bijvoorbeeld de kans om gedurende een week een radiostudio te bouwen voor een jeugdbeweging. Als ik soms met een probleem zat kon ik ook altijd raad vragen aan leerkrachten.

Hoe gaat het vandaag met je zaak Matrix Events?

We zijn hard aan het groeien en ik ben heel tevreden. Het klantenbestand breidt uit en via via kom ik meer en meer mensen tegen die me zeggen dat ze me misschien wel contacteren voor hun event. Ik heb gelukkig een vaste pool van freelancers waarmee ik samenwerk. De eventsector heeft periodes die drukker en minder druk zijn. Soms is het lastig om na een drukke periode in een kalme periode te vallen, maar dat is niet slecht (lacht). Het gaat ook met periodes: soms denk je “wat zijn we eigenlijk allemaal aan het doen”, maar achteraf is het allemaal zo zalig dat je dat hebt gedaan. Je moet goed je grenzen stellen en dan kan je makkelijk de dingen combineren. 

Wat is het coolste event waar je al voor gewerkt hebt?

Vorig jaar tourde ik als freelancer mee met Coldplay, dit was echt het hoogtepunt van 2022. Een kennis van mij tourt vaak mee en vroeg mij of ik geen zin had om freelance mee te werken. Ze zochten op dat moment veel volk omdat de eventsector zo boomde na corona. 

Welke richting wil je uit in de toekomst? 

Ik wil me blijven focussen op producties zoals we vandaag doen, maar dan nog groter. Ik ga vandaag altijd op plaatsbezoek bij de klant, waar ik luister naar de wensen die ik vervolgens aanvul met mijn kennis. Als zij bijvoorbeeld een feest willen organiseren, geef ik verschillende opties en budgetten weer. Vanuit een lege zaal visualiseer ik vervolgens het project op de computer en eens alles bevestigd is voeren we het project uit, van opbouw tot afbraak. 

‘Het is een mooie job waarbij je in korte tijd veel verandering ziet: op twee dagen bouw je met een tiental man een podium op.’

Hoe heb je zoveel bijgeleerd?

Door die projecten te doen heb ik veel geleerd. Je moet niet bang zijn om dingen op te zoeken en te vragen. Ik heb ook lang als vrijwilliger gewerkt in de concertzaal van het casino in Sint-Niklaas. Ik heb daar hard gewerkt tegen een lage vergoeding, maar veel bijgeleerd en kansen gekregen. Vandaag mag ik nog altijd voor hen freelancen.

Heb je tips voor pas afgestudeerden die zelf een eigen zaak willen starten?

Niet te snel opgeven. In het begin is het wel hard werken, je moet naam maken en vanalles aankopen. Je moet blijven gaan, maar ook niet te zot doen en denken dat je bijvoorbeeld direct vier personeelsleden aan kan nemen. Het is goed om kleine maar zekere stappen te nemen.

Wat geeft je het meeste voldoening in je beroep?

Het is een mooie job waarbij je in korte tijd veel verandering ziet. Op twee dagen bouw je met een tiental man een podium op en wanneer je uitdagend project neerzet geeft dat achteraf een extra grote ontlading en voldoening. 

Lees het volgende verhaal