Medezaakvoerder Jana: ‘Er is een groot personeelstekort en dus veel werkzekerheid’

Jana (30) nam vier jaar geleden de zaak van haar ouders in hernieuwbare technieken en verwarming over. Als projectleider stuurt ze projecten aan en volgt ze deze op. Hier en daar springt ze bij tijdens depannages. ‘We zijn al jaren op zoek naar extra personeel.

Wat studeerde je?

Ik heb vier jaar Industrieel Ingenieur Elektromechanica gestudeerd aan groep T, dat nu deel uitmaakt van de KU Leuven. Ik was in het middelbaar goed in wiskunde, wist niet wat ik exact wilde doen, maar met deze studie kon ik daarna heel wat richtingen uit. 

Wat vond je leuk en minder leuk aan je studies? 

De diversiteit aan vakken en de combinatie van praktijk, labo en theorie vond ik super boeiend. Zelfs het economische aspect kwam aan bod! Tijdens de praktijklessen werkten we bijvoorbeeld met elektrische schakelingen en maakte ik een grasrobot van A tot Z. In de chemie labo's deden we dan weer heel wat experimenten. In die tijd waren we met twee meisjes tussen alle jongens, met wie ik goed kon samenwerken. Dat was niet veel maar ik hoor nu dat zo’n 30% in die richting meisjes zijn, een goede evolutie. Ik had alleen iets meer stages willen doen tijdens mijn studies, dat komt echt van pas wanneer je erna gaat werken. Wel ging ik op Erasmus naar Denemarken in mijn laatste jaar, heel leuk. 

Hoe was het om een job te vinden na je studies?

Tijdens de vier laatste maanden van mijn studies begon ik te solliciteren. Ik schreef veel bedrijven aan en na vier sollicitaties begon ik als projectleider bij een installateursbedrijf. Hier leerde ik veel en werkte ik samen met de arbeiders om projecten te realiseren.

'Het tekort aan werkvolk in de installatiesector is schrijnend en ik snap niet goed waarom: de lonen zijn goed, de sector is in bloei en er is een goede werk-privébalans.'

Welke job beoefen je vandaag?

Vier jaar geleden begon ik als zelfstandige en nam ik samen met mijn broer de zaak van onze ouders over: Ostijn, installateur hernieuwbare technieken en verwarming. De bouw zit er al in van kleins af aan. We werken met twee arbeiders maar zijn al enkele jaren op zoek naar bijkomende mensen: van monteurs, installateurs voor verwarming, ketels aansluiten, warmtepompen, airco’s en sanitair te plaatsen van wc tot de lavabo. Nu leiden we een stagiair op die twee dagen op school zit en drie dagen stage doet. Op zijn school zijn er maar vier medestudenten, het tekort is schrijnend. Ik snap niet goed waarom zo weinig leerlingen voor die richting kiezen want de lonen zijn hoog en aantrekkelijk, je hebt veel vakantiedagen en er zijn veel voordelen in de installatiesector. 

Er komt soms wel zwaar fysiek werk bij kijken zoals radiatoren of ketels plaatsen, maar het is een sector in beweging met véél mogelijkheden. 

Wat is jouw rol in de zaak?

Ik doe voornamelijk de opvolging van de projecten, plaats bestellingen, maak de planning, onderhoud het klantcontact en ga ook af en toe mee om de werknemers te briefen. Mijn broer begeleidt de werknemers dagelijks. Af en toe spring ik ook bij tijdens depannages en onderhoud. We werken voornamelijk bij particulieren, KMO’s, apothekers en kleine burelen. 

Wat vind je zo leuk aan je job?

De bouw is in bloei en de technieken veranderen voortdurend. Nu is er bijvoorbeeld de opkomst van laadpalen en thuisbatterijen en die evolutie in groene energie blijft. Dit maakt het interessant en boeiend. Wij volgen regelmatig opleidingen in avondschool of via webinars, om altijd mee te blijven.

Welke richting wil je graag uit in de toekomst?

We willen blijven focussen op hernieuwbare technieken, energiemanagement en energiesturing, omdat we daar toekomst in zien. Gas, mazout en fossiele brandstoffen zullen meer verdwijnen en alles zal meer en meer elektrisch aangestuurd worden, ook met de komst van digitale meters en het capaciteitstarief. Het is belangrijk om nuttig om te springen met elektriciteit, anders zal de klant veel moeten betalen. 

Wat zou je zeggen aan andere studenten die nog twijfelen om in de installatiesector te gaan?

Zeker niet twijfelen. Er is een groot personeelstekort, van monteur tot ingenieur en dus veel werkzekerheid. De lonen zijn aantrekkelijk en de sector is uitdagend. Meisjes zijn ook meer dan welkom. 

De mensen in loondienst hebben een goede work-life balans, bij mij is het 24u/24u als zaakvoerder. Weekendwerk hangt af van de job, een monteur moet nooit in het weekend werken maar voor een technieker kan het gebeuren dat die in het weekend moet depanneren maar dat wordt dan gecompenseerd in verloning of vakantie. Er zijn ook heel veel doorgroeimogelijkheden. Een monteur kan doorgroeien tot technieker, werfleider en ploegchef. Het hangt van je eigen drive en wil af. Tot snel?

Lees het volgende verhaal
Sam