Hoofdtechnieker Sam: ‘Ik doe zowel iets met mijn handen als met mijn hoofd’

Sam (26) groeide door van koeltechnieker tot hoofdtechnieker bij Vinci Facilities. ‘Er is zoveel variatie: zowel in de job als op locatie, je kan heel veel leren als je drive hebt en het ver schoppen. Op de schoolbanken wist ik niet dat er zoveel opportuniteiten in de sector waren.’

Wat heb je gestudeerd?

‘Ik studeerde koeltechnieken aan het Atheneum in Maldegem en studeerde af op mijn 18, 7 à 8 jaar geleden. Ik heb eerst twee jaar elektriciteit gestudeerd, daarna twee jaar koeltechnieken en dan een specialisatiejaar HVAC, de Engelse term voor verwarming, ventilatie en airco. Dat was echt wat ik zocht. Ik ben vrij theoretisch aangelegd en wilde zowel iets met mijn handen als met mijn hoofd doen.’

Zijn er nog redenen waarom je voor koeltechnieken hebt gekozen?

‘Ik vond het goed om op mijn 18de al aan de slag te kunnen. Ze zoeken ook zoveel mensen met technische kennis, ik had geen zin om veel sollicitaties te doen en steeds te hopen of ik de job zou krijgen of niet.’

Wat vond je leuk en minder leuk aan deze studies?

‘Ik vond het leuk om met mijn stage op het terrein te zijn en zo een beter idee te krijgen van wat je later doet, ook al is dat maar een fractie ervan. Ook de combinatie van praktijk en theorie waarbij je onder andere de principes achter machines studeert vond ik boeiend. Ik hou ervan om zowel mijn handen als hoofd te gebruiken.

Vond je makkelijk een job na je studies?

Dat was echt heel gemakkelijk. Ik heb bij verschillende plaatsen gesolliciteerd, drie interviews gedaan en gestart vlakbij mijn woonplaats. Deze eerste job liep echter niet zoals verwacht, waarna ik op zoek ging naar een andere.

Waar werk je nu?

Ik ben nu hoofdtechnieker bij Vinci Facilities. Een hoofdtechnieker is in alle technieken thuis (verwarming, elektriciteit en koeling), is multifunctioneel en begeleidt en ondersteunt mensen ter plaatse en doet de opvolging van klanten. Ik ben er terechtgekomen via een vriend op school, we werken nu al zes jaar samen.

'75% van mijn kennis vergaarde ik door mijn job uit te voeren en door samen te werken met mijn collega’s.'

Dan heb je wel al een mooie carrière gemaakt, hoe ging dat?

Ik begon ongeveer eind 2017 als HVAC-technieker bij Vinci en deed enkel koeling. Daarna kreeg ik nog opleidingen in chauffage en ventilatie en door veel met elektriciteit bezig te zijn, leerde ik dit ook. Ongeveer 75% van mijn kennis vergaarde ik door mijn job uit te voeren en door samen te werken met mijn collega’s.

Waar wil je in de toekomst naartoe?

Ik wil graag doorgroeien tot Service Engineer. Hierbij heb je nog meer klantcontact, volg je projecten op, maak je offertes en depanneer je waar nodig. Je werkt meer op bureau, maar je blijft toch actief in beide werelden.

'Op de schoolbanken wist ik niet dat er zoveel opportuniteiten waren.'

Zijn er veel doorgroeimogelijkheden in de sector?

Ja, als je geëngageerd bent om bij te leren zijn er veel kansen om te groeien. Ik had niet verwacht dat ik zoveel kansen zou krijgen bij mijn huidige werkgever.

Wat vind je zo leuk aan je job als hoofdtechnieker?

Je bouwt een band op met de klant, meestal is dat neutraal maar soms zijn er ook bij waarmee je echt goed overeenkomt. Binnen de job vind ik het leuk dat je zoveel kan doen. Vandaag kan ik bijvoorbeeld in de voormiddag een stroompanne depanneren en in de namiddag mensen helpen die in de koude zitten. Die afwisseling en mensen helpen geeft veel voldoening.

Buiten mijn uren vind ik het fijn dat ik mijn familie kan helpen met airco, onderhoud en hen zo help besparen. 

Verdien je goed?

Ja, ik mag zeker niet klagen. Mijn verloning is ook mooi mee geëvolueerd met mijn carrière.

Wat maakt de installatiesector aantrekkelijk?

Ik zit binnen de sector meer in onderhoud en depanneren. Je ziet zoveel verschillende dingen, je kan zoveel leren als je drive hebt en je kan ver geraken als je die kennis vergaart. Er zijn oneindig veel opties, op de schoolbanken wist ik niet dat er zoveel opportuniteiten waren. In mijn ogen geven ze op school te weinig informatie over de verschillende sectoren, jobmogelijkheden, enz. 

‘Ook de verloning is goed, het is in lijn met wat we doen en zelfs nog beter.’

Kom je op coole, niet koele, plekken door je job?

Ik kom bij mensen thuis en ook in kantoorgebouwen, fabrieken, gemeentehuizen, zwembaden, de brandweer, cinema,... Ook daar is er veel afwisseling.

Ben je veel bezig met technologie en duurzaamheid?

Ja meer en meer. De technologie gaat snel vooruit en het blijft interessant om hierover bij te leren. 

Wat zijn stereotypes waar je tegenop botst in je job? 

Ik vind dat er minder en minder wordt neergekeken en als je het tegenkomt moet je ermee omgaan en je job doen. Al zou ik hen wel willen zeggen om eerst in de spiegel te kijken als het koud is en aan ons te denken, want wij zorgen ervoor dat het warm is. Cinemabezoekers beseffen niet dat ze zo comfortabel zitten door ons.

Een stereotype dat ik vaak hoor via een vriendin is dat ze denken dat je keihard moet werken en niet veel verdient. Ik moet zelden zware objecten heffen en hier bestaan ook veiligheidsregels voor. Als je dat correct uitvoert is het veilig. Ook de verloning is goed, het is in lijn met wat we doen en zelfs nog beter. Als je kijkt wat een zorgkundige doet voor wat ze verdienen worden wij overbetaald en zij onderbetaald. Ik heb ook genoeg tijd buiten mijn werkuren en HR hamert op een gezonde werk-privébalans, maar dit is misschien niet bij elke werkgever hetzelfde. Tijd hebben voor je familie en vrienden maakt je gelukkig waardoor je op je job ook gelukkig bent.

De wereld van de technieken is zogezegd ook een mannenwereld, maar wij hebben vrouwen nodig en Vinci zet zich ook in om vrouwelijke profielen aan te trekken. Ik denk dat sommige vrouwen de stap niet durven of willen zetten richting de technieken en ik zou dit graag zien veranderen. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer wij meer vrouwelijke techniekers on the field hebben, dit enkel ten goede komt voor alles en iedereen.

Lees het volgende verhaal