Maud: Van verpleegkunde tot technieker

Tijdens haar opleiding in verpleegkunde koos Maud ervoor om zich om te scholen tot HVAC-technieker (verwarming, ventilatie en airconditioning). In dit interview vertelt ze waarom, deelt ze haar interesse voor duurzame technieken én haar tip voor anderen die nog twijfelen om dezelfde richting uit te gaan.

Maud, wat is je huidige job?

Ik werk als technieker bij Ecopuur en focus voornamelijk op verwarming, leidingen en het installeren van warmtepompen. Momenteel werken we aan een nieuwbouwproject voor Durabrik.

Hoe verliep je parcours van verpleegkundige tot HVAC-technieker?

Ik studeerde verpleegkunde, maar tijdens de opleiding besefte ik dat ik werken als verpleegkundige niet zag zitten. Op hetzelfde moment hielp ik ook vrienden met verbouwen en dat vond ik echt leuk. Ik ben toen ook vrij breed beginnen zoeken naar andere jobs en zo kwam ik Ecopuur tegen. De bouw interesseerde mij, maar ik wist niet welke richting ik uit wilde. Ik stuurde hen dus een mailtje en ging er op gesprek. Ze luisterden naar mij en stelden op basis van ons gesprek verschillende opties voor. Op dat moment startte er toevallig ook een opleiding in HVAC en andere technieken die Ecopuur opzette met de VDAB. Ik volgde deze opleiding van september tot december en mocht daarna aan de slag.

Wat vind je zo leuk aan je job?

Ik hou van de variatie. Ik ben fysiek bezig: leidingen leggen en warmtepompen aansluiten, maar kan mij ook zo boeien in het begrijpen van de technische aspecten achter deze systemen. De technische wereld evolueert constant en ik vind het leuk om me in de nieuwste innovaties te verdiepen. Daarnaast vind ik ook het duurzame aspect van warmtepompen boeiend.

We zijn heel vrij in het werk, je kiest als het ware wanneer je welke job doet zolang je werk maar gedaan is. Je vertoeft buiten en zit niet opgesloten in een bureau. En, er is een goede werk-privébalans.

Is dat duurzame aspect belangrijk voor jou?

Het is de toekomst. Ik zoek graag uit hoe dingen beter kunnen en bedenk graag oplossingen. Het geeft een goed gevoel om mee te kunnen werken aan iets wat goed is.

‘Ik zoek graag uit hoe dingen beter kunnen en bedenk graag oplossingen.’

Op wat voor werven werk je als technieker?

In ons team werken we voornamelijk op nieuwbouwprojecten in twee fases. In de eerste fase gaat het voornamelijk om leidingen leggen en in de tweede fase om warmtepompen te installeren. De sfeer is echt leuk! Het is een vrij jong team, het voelt bijna aan als een vriendengroep.

Hoe reageerden anderen toen je voor deze sector koos?

Sommige mensen waren een beetje geschokt omdat het zo'n andere richting is dan verpleegkunde. Anderen zagen het aankomen, omdat ze wisten dat ik altijd al graag met mijn handen bezig was. Het valt me op dat mensen van mening veranderen eens ze me bezig zien. Onlangs was ik bij de opa van een vriendin en die dacht: ‘Een vrouw in de bouw, die gaat niet sterk genoeg kunnen zijn.’ Tot hij mij zag en zijn mening meteen bijstelde. Ze beseffen dan dat dit ook een waardevol beroep is.

Hoe is het om als vrouw in deze sector te werken?

Ik had er niet bij stilgestaan hoe het is om als vrouw in deze sector te werken. Nu ik op werven kom, zie je soms wel de reactie van andere mensen. Voor mij voelt dat niet zo gek omdat ik iets doe dat ik graag doe. Wanneer ik naar vroeger kijk, merk ik wel dat ik altijd graag technieken heb gedaan. Op school durfde ik die keuze enkel niet te maken, waarschijnlijk omdat er zoveel jongens waren. Toen heb ik me dus laten afschrikken, maar vandaag weet ik dat ik het graag doe en het me enorm boeit.

‘Het geeft een goed gevoel om mee te kunnen werken aan iets wat goed is.’

Wat zou je zeggen tegen andere vrouwen die twijfelen om in de techniek te gaan?

Als je graag met je handen werkt en interesse hebt in de werking en installatie van technieken, moet je je zeker niet laten afschrikken. De meeste jongens reageren heel positief en zeggen ook dat er meer vrouwen nodig zijn. Zij appreciëren veelal dat we wij -vrouwen- vaak een andere visie hebben die ze zeker kunnen gebruiken.

Hoe zie je de toekomst?

Ik ben heel tevreden met waar ik nu sta. Ik haal voldoening uit mijn werk en geniet van de uitdagingen. In de toekomst wil ik blijven bijleren en elke dag zie ik wel wat mij meer of minder ligt en welke richting het uitgaat.

Zijn er bepaalde moeilijkheden of uitdagingen in je job?

In het begin vond ik alles uitdagend, omdat ik niet heel veel technische bagage had. Nu vind ik vooral uitdaging in het omgaan met nieuwe warmtepomptechnologieën en andere complexe systemen. Het motiveert me om steeds meer te leren.

Verdien je goed?

Ja, zeker! Bovendien kan ik ook nog rekenen op aangename extraatjes (maaltijdcheques, eindejaarsbonus, 13e maand, vakantiegeld, enz.).

Heb je nog een laatste advies voor jonge mensen die aan de slag willen in de sector?

Twijfel je of ben je niet zeker? Praat erover en zoek bedrijven die je interesseren en stel vooral veel vragen!

Lees het volgende verhaal