‘HVAC-technicus Arthur: Het is een knelpuntberoep, ze zullen je altijd nodig hebben’

Arthur besloot om na enkele jaren werken toch opnieuw te gaan studeren in sanitair en te specialiseren als HVAC-technicus. Daar heeft hij nog geen seconde spijt van. ‘Ik vind het leuk om met mensen te werken en projecten te zien groeien.’

Arthur, wat is je huidige job?

Ik sluit voornamelijk verwarmingsketels aan, maar werk ook met airco's, warmtepompen en zonnepanelen. Dit doe ik nu ongeveer een jaar bij Ecotechniq.

Hoe ben je in HVAC terechtgekomen?

Ik behaalde mijn diploma middelbare school in het avondonderwijs en ging hierna meteen werken. Toen ik een vriend hoorde spreken over een job als technieker, sprak het me wel aan om dingen te maken en onderweg te zijn. Ik besloot om opnieuw te gaan studeren. Ik koos voor een opleiding in sanitair en specialiseerde in HVAC (Heating, Ventilation en Air Conditioning).

Hoe vond je je job bij Ecotechniq?

Na mijn studies hoorde ik via via dat ze bij Ecotechniq volk zochten. Ik solliciteerde er omdat het me wel een fijne plek leek. Het is een klein bedrijf met goede bazen en leuke collega’s.

Ben je gelukkig in je job? Waar haal je voldoening uit?

Ik ben gelukkig met wat ik doe. Het is een relaxte job. Ik geniet van het puzzelwerk dat precisiewerk vereist, alles moet netjes zijn. Het geeft voldoening om te zien hoe projecten vorderen en om zelfstandig te kunnen zijn. Het betaalt trouwens ook goed.

Voldoening haal ik vooral uit het feit dat ik elke dag bijleer. De technologie verandert voortdurend en met al die nieuwe kennis voel ik mij ook slimmer worden. Ik vind het ook leuk om met mensen te werken en de projecten te zien groeien. Het is ook een job die van pas komt in het dagelijkse leven.

Hoe zit het met de balans tussen werk en privé?

Over het algemeen zit die balans goed. Ik moet soms vroeg opstaan, rond 6 uur vertrekken of om 7u30 beginnen, maar dat hoort erbij. Ik ben ook nog jong en moet naar niemand kijken dus dat is echt oké.

‘Ik kan sparen en alles doen wat ik wil. Meer heb ik eigenlijk niet nodig.’

Welke soort projecten krijgen je aandacht?

We werken op werven van appartementen waar we eerst de ruwbouw aanpakken, en daarna de technische systemen zoals verwarming, airco, enzovoort installeren. Ik ga ook bij mensen thuis voor onderhoud en reparaties en om technische problemen op te lossen. Als ik één ding zou moeten kiezen, dan verkies ik mensen thuis helpen. Dat persoonlijke contact en het gevoel anderen te kunnen helpen, geeft me voldoening.

Wat vind je minder leuk aan je job?

Het vroege opstaan is soms wel een uitdaging voor mij, ik ben niet echt een ochtendmens. Maar dat is iets waar je mee leert omgaan.

Verdien je goed in je huidige positie?

Ja, zeker wel. Vooral voor iemand die pas begint, verdien ik goed. Ik kan sparen en alles doen waar ik zin in heb. Meer heb ik eigenlijk niet nodig.

Waarom zou je andere jongeren aanraden om voor de installatiesector te kiezen?

Het is een knelpuntberoep, ze zullen je altijd nodig hebben. Daarnaast kan je met deze skills ook alles zelf doen bij je thuis of familie. Je hebt niemand nodig om je te helpen.

Lees het volgende verhaal