Naomi: ‘Van schilder tot elektricien.’

‘Hoe ik mijn toekomstige carrière zie? Zolang ik kan blijven bijleren en me niet verveel, blijf ik. Gelukkig is elektriciteit een vak waar je nooit alles van kent. Ik heb een collega die al 40 jaar als elektricien werkt en nog steeds bijleert. ‘

Wat studeerde je?

Ik studeerde vanaf mijn 16 jaar deeltijds voor schilder en behanger aan het VTI in Oostende. Ik wilde toen eigenlijk echt graag in de bouw. Het interesseerde mij, ik wilde tussen de bekisters en metsers zitten en een huis leren bouwen. Ik heb die studies toen niet gevolgd omdat de school mij duidelijk maakte dat dit geen vrouwenberoep was en dat er ook geen vrouwen in die studierichtingen zaten. Zij stelden me toen voor om schilder/ behanger te studeren omdat er daar nog een meisje zat.

Denk je dat er vandaag meer meisjes voor een richting in de installatie / bouw kiezen?

Toen ik met mijn zoon op de opendeurdagen van het VTI was, zag ik veel meer meisjes dan in mijn tijd. Je ziet dat er verandering is.

Nu werk je als elektricien. Hoe evolueerde je van schilder / behanger tot elektricien?

Toen ik afstudeerde op mijn 18 jaar deed ik een stage bij een schilder en daarna ging ik er werken. Daarna kwam ik via via terecht in een job als telecom technieker. Ik zorgde ervoor dat mensen thuis internet hadden en installeerde modems en kabels. Ik deed er best wat technische kennis op, maar na zeven jaar had ik het gevoel dat ik daar niet meer kon bijleren of doorgroeien. Ik ging op zoek naar een nieuwe job waarbij ik ook mijn hoofd kon gebruiken. Ik stuurde heel wat sollicitatiebrieven en was vastberaden enkel ja te zeggen op een bedrijf dat zou investeren in mijn opleiding. Ik kreeg veel reactie en mocht bij verschillende bedrijven op gesprek. Ik koos uiteindelijk voor Elektro Schoonaert, een familiebedrijf waar ik me direct op mijn gemak voelde. Ik vind het leuk dat je in een kleiner bedrijf iedereen leert kennen en nauw kan samenwerken.

‘Ik solliciteerde bij heel wat bedrijven en was vastberaden enkel ja te zeggen op een bedrijf dat zou investeren in mijn opleiding.’

Wat vind je leuk aan je job als elektricien?

Ik vind de variatie echt fijn. Doordat ik van nul begon, heb ik zoveel gezien: van ruwbouw tot installatie en afwerking. Ik wissel ook vaak tussen verschillende projecten en teams. Ik ben goed in dat fijnere werk en de afwerking. Ik plaats voornamelijk alles wat je met het blote oog kan zien: van armaturen tot ledstrips en domotica.

Hoe zie je je toekomstige carrière?

Zolang ik kan bijleren en me niet verveel, blijf ik. Ik zit dus nog goed (lacht). Elektriciteit is een vak waar je nooit alles van kent. Ik heb een collega die al 40 jaar als elektricien werkt en nog steeds nieuwe dingen leert. We leren ook veel van elkaar. Ik vind het leuk dat ze mij in mijn job blijven uitdagen door mij nieuwe dingen te laten doen.

Heb je al op coole werven gewerkt?

Ik werk voornamelijk in huizen en appartementen, maar ook in ruwbouw. Onlangs vernieuwden we nog een hotel aan de kust. Ik heb toen heel wat zonnepanelen gelegd, iets wat ik voordien nog nooit had gedaan. Ik leerde al doende onder begeleiding van mijn collega’s.

‘Elektriciteit is een vak waar je nooit alles van kent. Ik heb een collega die al 40 jaar als elektricien werkt en nog steeds nieuwe dingen leert.’

Waar haal je voldoening uit?

Wanneer je vanaf het begin mee op een project werkt en op het einde ziet wat je allemaal hebt verwezenlijkt. Als je je dan bedenkt dat je van nergens komt, ben je tevreden.

Mijn motto is altijd: ‘Doe de dingen zoals je het zelf zou willen: proper en kwaliteitsvol. Zo kan je achteraf zeggen: ‘Dat hebben we toch maar weer goed gedaan.’

Ik vind het ook leuk om zowel te kunnen meten, rekenen en denken als uitvoerend te werk te gaan. Je bent altijd bezig met je handen en je hoofd en dat is een ideale combinatie. En op andere dagen ben je ook blij om gewoon stopcontacten in elkaar te zetten.

Ben je bezig met onderwerpen als energie-efficiëntie?

Ja, we moeten mee met de veranderingen. Onlangs kwam een keurder van een andere firma nog over nieuwe regels praten, deze kennis nemen we dan mee in nieuwe projecten.

Zijn er bepaalde moeilijkheden die je soms tegenkomt? Hoe zit het met genderstereotypen in dit soort beroepen?

Vroeger had ik het gevoel dat mensen echt op mijn handen keken en me zelfs driedubbel controleerden omdat het door een vrouw gedaan was. Nu kijken ze nog steeds op als ze een vrouw zien, maar ik voel me niet meer ondergewaardeerd. Ze vragen je iets, je doet het en ze hebben meer vertrouwen omdat ze gewend zijn aan vrouwen in de sector. Dat is een positieve verandering.

‘Ik vind het leuk om zowel te kunnen meten, rekenen en denken als uitvoerend te werk te gaan. Je bent altijd bezig met je handen en je hoofd. En op andere dagen ben je ook blij om gewoon stopcontacten in elkaar te zetten.’

Ben je tevreden over je verloning?

Ik ben daar heel tevreden over. Ik kan goed leven en doen wat ik wil!

Heb je een goede work-life balans?

Neen (lacht), maar dat ligt misschien aan mij. Ik werk nog een dag extra voor eigen projecten. En als er aan het einde van de dag bijna iets af is, kan ik moeilijk zeggen: ‘Kom we doen dit morgen’. Ik doe liever verder tot het gedaan is. Ik ben vaak tegen 18u30 - 19u thuis, maar dat is een keuze. Ik heb andere collega’s die vroeger starten en stoppen en zo nog een hele avond vrij hebben.

Heb je nog een laatste advies voor jonge mensen die aan de slag willen als elektricien?

Je moet altijd proberen, ook al denk je dat het jou niet gaat liggen. Van het ene technische beroep kan je ook in het andere rollen. En het is niet omdat het bij de ene firma niet goed voelt, dat het bij de andere firma ook zo zal zijn. Je moet je eigen weg vinden.

Het is ook belangrijk om met plezier naar je werk te gaan, te kunnen luisteren naar feedback en er je eigen draai aan te geven.

Lees het volgende verhaal