Guillaume is amper 16 jaar oud, maar enorm gemotiveerd: hij studeert voor elektricien, werkt na de schooluren en won de wedstrijd ‘Electrodéfi’. De elektrische installatie die hij maakte op basis van een elektrisch schema won unaniem. En zijn ouders? Die zijn dolblij dat hun zoon, die heel handig is, zijn roeping heeft gevonden.’Ze hebben me altijd aangemoedigd!’
Wist je altijd al dat je elektricien wilde worden?
Ik ben altijd handig geweest, dus ik zag mezelf niets anders kiezen dan een job waarbij ik mijn handen gebruik. Ik studeerde aan het Technisch Instituut in Namen omdat ik daar in mijn eerste twee jaren in het middelbaar verschillende beroepen kon uitproberen. De job die me het meest aansprak was elektricien.
Wat vind je leuk aan elektriciteit?
In het begin lijkt het heel abstract, maar het resultaat is heel concreet. De variatie aan werven waar je werkt is ook fascinerend. Die afwisseling vind ik leuk en mij hiervoor verplaatsen stoort me niet. Ik heb al op grote ruwbouwprojecten gewerkt als werven waar we de afwerking deden. Op die laatste moet je heel precies te werk gaan omdat je met duurdere apparaten zoals verlichting werkt. Andere dagen doen we reparaties, dit geeft veel voldoening op korte tijd. Ik hou echt van werken!
Je werkt dus al?
Ja, de school organiseert stages en daarnaast werk ik buiten de schooluren en op zaterdag via een studentencontract. Voordien werkte mijn baas alleen, dus mijn hulp is een echte opluchting voor hem. Onze agenda zit vol voor de komende negen maanden.
Wil je eens je afgestudeerd bent voor een baas blijven werken of liever voor jezelf beginnen?
Ik wil binnenkort mijn eigen bedrijf oprichten en mijn eigen werven beheren. Mijn huidige baas heeft me ook verteld dat hij, eens ik afgestudeerd ben, werk aan mij kan uitbesteden.
In de sector evolueert de technologie bijzonder snel. Vind je dit eerder beangstigend of stimulerend?
We beginnen net grip te krijgen op nieuwe technologieën als zonnepanelen, laadstations enzovoort. Het is allemaal zo precies en verschillend, het zijn bijna beroepen op zich. De vraag is ook enorm: alleen al in Wallonië is er een tekort aan 4.000 elektrische oplaadpunten geschat. De school nodigt ons ook vaak uit voor bijkomende opleidingen, georganiseerd door externe sprekers.
De dingen veranderen snel en daar geniet ik van. Je kan dit niet tegenhouden en ik denk dat er vandaag in elk beroep vernieuwing plaatsvindt. Je moet geen schrik hebben voor technologische vooruitgang, maar bijscholen is wel essentieel. Mijn baas schoolt zich ook voortdurend bij.
Het gebeurt dat elektriciens van de oudere generatie zich vasthouden aan oude methodes, maar de meesten zijn mee en we zien ze regelmatig terug op trainingscursussen.
Wat vind je familie van je studiekeuze?
Mijn ouders steunden mij in mijn keuze. Het was ook niet echt verrassend omdat ik altijd al handig ben geweest.
Zitten er meisjes in jouw klas?
Nee, op school zijn er maar twee: één in metselen en één in timmeren. Ik hoop dat er snel meer komen want zij zouden het vak echt nieuw leven inblazen. Ze kunnen veel nauwkeuriger werken en zijn misschien ook flexibeler voor bepaalde taken.
Bots je soms op stereotypen over technische beroepen?
Ja, en sommige daarvan zijn niet verkeerd: je wordt vuil, je werkt soms in de regen maar wat maakt het uit: dat geldt voor alle bouwberoepen. Het is echt niet zo erg.
Aan de andere kant is het cliché van heel hard werken voor heel weinig geld volledig achterhaald. Natuurlijk ben ik nog student en heb ik nog geen echt inkomen, maar ik weet dat een elektricien in sommige regio's wel 80 euro per uur kan vragen. Elektriciens verdienen echt goed.
De werkdruk bepaal je deels zelf. Als werknemer heb je vaste uren en wordt je betaald voor overwerk. Als zelfstandige moet je je eigen uren bepalen, anders heb je geen leven. Het is allemaal een kwestie van organisatie.
In ieder geval ben ik van plan om de komende jaren zoveel mogelijk te werken. Ik ben jong en heb nog geen gezin, dus ik ga alles geven!
Heb je nog een laatste boodschap om jongeren te motiveren die misschien aarzelen om de sprong te wagen?
Laat je niet afleiden door de vooroordelen. Je kunt je twijfels hebben, maar eens je begonnen bent, ontdek je dat het super is.