Florian, elektricien: ‘Het is tijd voor een mentaliteitswijziging’

Op zijn 19de richtte Florian (23) zijn eigen elektriciteitsbedrijf op. Vier jaar later floreert zijn bedrijf en runt hij zelfs een tweede, gewijd aan het installeren van oplaadpunten. Hoe het met de toekomst zit? Dat is moeilijk te voorspellen, want volgens Florian ‘verandert alles zo snel’.

Florian, hoe kwam je erbij om elektricien te worden?

Ik kom uit een familie van zelfstandigen en zij gaven me het belang van hard werken mee. Ik keek voornamelijk op naar mijn peter, die verwarmingstechnieker is. Hij nam me op mijn 11 à 12 jaar mee naar verschillende werven tijdens de vakanties om een handje te helpen.

Ik wilde in zijn voetsporen treden en verwarmingstechnieker worden. Die optie was er niet op school dus koos ik voor elektromechanica. Vanaf de eerste les elektriciteit, was ik verkocht! Daarna koos ik voor de optie elektricien-automatiseringstechnicus. En zodra ik van school kwam, richtte ik mijn eigen bedrijf op. Vandaag run ik er twee: één is een elektriciteitsbedrijf, het andere is gespecialiseerd in het installeren van oplaadpunten.

Waarom koos je ervoor om je tweede bedrijf te lanceren in oplaadstations?

Airconditioning, zonnepanelen, warmtepompen en elektrische oplaadpunten zijn heel populair vandaag. De oplaadpalen leken me een gat in de markt en de vraag steeg zo hard dat het de moeite was om hierin een tweede bedrijf op te richten.

Je bent dus regelmatig op zoek naar mensen om je team te versterken?

Ik ben nu op zoek naar twee voltijdse profielen, maar ik vind niemand. Zelfs niet tegen een heel degelijk salaris. Ik kan het tekort een beetje opvullen door met jonge mensen te werken die nog op school zitten, maar verder weet ik niet waar ik ze nog kan vinden.

Waarom denk je dat er een tekort is aan werkkrachten?

Ik denk dat er verschillende redenen zijn. Ten eerste zijn er sommige jongeren die liever een werkloosheidsuitkering krijgen van €1.600 dan €2.100 voor een job als elektricien, wat zeker geen slecht startsalaris is, zeker omdat dit vrij snel kan stijgen, om nog maar te zwijgen over de voordelen.

Het heeft ook niets te maken met de balans tussen werk en privé. Waar ik werk, kunnen werknemers hun arbeidsomstandigheden kiezen: sommigen werken overuren, anderen liever niet. Sommigen werken in het weekend, anderen niet. Kortom, ze kunnen kiezen tussen extra inkomen of vrije tijd!

De kern van het probleem is sowieso dat er nog altijd te veel clichés rond bouw, techniek en installatie zijn. Sommige ouders vinden het vandaag nog steeds beschamend dat hun kinderen ervoor kiezen om in deze sector te werken. Het is tijd voor een mentaliteitswijziging. Om te stoppen met jonge mensen kost wat kost te pushen om bepaalde carrières boven andere te verkiezen. Het belangrijkste is dat je gelukkig bent in wat je doet.

‘Sommige ouders vinden het beschamend dat hun kind ervoor kiest om in deze sector te werken. Het is tijd voor een mentaliteitswijziging.’

Ben je gelukkig in je beroep?

Het past perfect bij me! Ik heb de aandachtstekortstoornis ADHD en kan met andere woorden moeilijk stilzitten. Mijn schoolcarrière ging hierdoor niet van een leien dakje, mede doordat het zo laat was vastgesteld. Mijn leraren dachten dat ik gek was (lacht)! In mijn werk als elektricien kan ik al mijn energie kwijt, terwijl ik toch mijn hoofd gebruik.

Waarom zou je anderen aanraden om elektricien te worden?

Het is een fijn beroep voor jonge mensen die technologisch ingesteld zijn, want elektriciteit is een zeer technologisch beroep geworden. Er komt veel denkwerk bij kijken, maar dat hoeft je niet af te schrikken: je kan dit leren. Met een goede dosis passie kun je alles.

Je haalt er ook veel voldoening uit: als je 's morgens op een werf aankomt en er staat nog helemaal niets, en aan het eind van de dag ziet de klant wat je allemaal verwezenlijkt hebt, dan voel je je trots.

Is er iets dat je minder leuk vindt?

Ja, de administratieve kant van mijn bedrijf. Ik heb wel een secretaresse, maar er zijn veel taken die ik niet kan delegeren. Soms ben ik het grootste deel van de dag op kantoor. Dat is een hel voor mij! (lacht), maar ik weet dat het belangrijk is. Een goede ondernemer moet niet alleen uitblinken in wat hij doet, hij moet ook een goede manager zijn. Ik heb al een paar heel goede professionals zien falen omdat ze hun bedrijf niet goed konden managen.

‘Het is een fijn beroep voor jonge mensen die technologisch ingesteld zijn, want elektriciteit is een zeer technologisch beroep geworden.’

Denk je dat het beroep van elektricien even geschikt is voor een vrouw?

Absoluut, ook omdat het een van de minder fysieke jobs in de installatiesector is. Een paar jaar geleden deed ik mee aan de WorldSkills-wedstrijd. Omdat ik de gouden medaille in de categorie elektriciteit had gewonnen, mocht ik meedoen op internationaal niveau, een soort Olympische Spelen voor vakmensen. Een van de andere landen werd vertegenwoordigd door een vrouw. Zij was degene die won in haar land tegen allemaal mannen en ik kan het je verzekeren, ze deed het echt goed!

Lees het volgende verhaal